Oogonderzoek

Uitgebereid oogonderzoek

Het netvlies zorgt er voor dat alle beelden die binnen komen goed worden doorgegeven naar de hersenen. De complexiteit van de vele zenuwbanen en bloedvaten die daar lopen zorgen bij de kleinste afwijkingen al voor problemen. Al zet u dan nog zo’n goede bril op, het beeld zal dan nooit optimaal zijn.

OCT scanner

Om het oog goed te kunnen onderzoeken hebben wij bij van den Bergh Opticiens de nieuwste OCT scanner tot onze beschikking, de Topcon 3d Maestro 2 met ingebouwde fundus camera. Als zelfstandige opticien lopen wij hiermee voorop. Dit stukje service wat wij leveren zorgt ervoor dat wij niet alleen mensen beter en comfortabel kunnen laten kijken, maar dat we dit comfortabel kijken ook kunnen waarborgen (met eventuele reguliere controles).

Wat is OCT?

OCT is een afkorting van Optical Coherence Tomography, een onderzoeksmethode die gebruik maakt van lichtgolven om al dan niet doorzichtige weefsels in beeld te brengen. Het is vergelijkbaar met echografie, alleen dan met licht in plaats van geluid. Door uw oog op zo’n nauwkeurige manier in beeld te brengen, is het een ideaal instrument om afwijkingen op te sporen die zouden kunnen wijzen op een oogaandoening, zoals maculadegeneratie of glaucoom. Ook beschadiging van het netvlies door bijvoorbeeld suikerziekte is eenvoudiger te constateren.

Wat is een fundusfoto?

Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog. Het netvlies, ook wel retina genoemd, is een belangrijk onderdeel van het oog. Het licht dat het oog binnenvalt wordt door het netvlies opgevangen en langs de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar wordt het omgezet in een beeld. Het is dus erg belangrijk om eventuele beschadigingen van de bloedvaten en het netvlies vroegtijdig op te sporen en indien nodig te behandelen. Daarom is het aan te raden uw ogen te laten controleren.