Hooikoorts heeft niets te maken met hooi of koorts. Vroeger werd echter gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Graspollen, stuifmeel van bomen, struiken, granen en bloemen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten gedaan. Andere planten zijn voor bestuiving afhankelijk van de wind. Op droge en zonnige dagen wordt stuifmeel in grote hoeveelheden in de lucht gebracht. Dan zijn de klachten het hevigst. Op regenachtige dagen nemen de klachten af omdat de pollen minder kans krijgen door de lucht te zweven. Oogdruppels kunnen irritaties van pollen in de lucht verzachten.
Het hooikoortsseizoen duurt ongeveer van februari tot en met september met een piek tussen april en juli, omdat dan de grassen bloeien. De meeste problemen worden veroorzaakt door grassen, berken, wilgen en hazelaars. Ook de weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts kan veroorzaken.
Lokale allergische oogklachten kunnen goed met anti-allergische oogdruppels worden behandeld. Zo zijn er oogdruppels voor 2x daags druppelen, ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds voordat u naar bed gaat. Deze werken preventief en zijn ook geschikt voor contactlens dragers.
WAT RADEN WIJ U AAN
Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje met gekookt en afgekoeld water.
Gebruik geen make-up.
Draag een zonnebril om uw ogen te beschermen.
Houd ramen en deuren gesloten, ook ’s nachts of plaats een hooikoortsfilter of pollenhor.
Let op uw weerstand: eet goed, slaap goed, beweeg en vermijd spanningen.
Blijf op droge en stoffige dagen zo veel mogelijk binnen.
Luister naar het weerbericht.