Waarom heb ik last van wazig zien

Oorzaken van wazig zicht

Wazig zicht wordt meestal veroorzaakt door een oogaandoening. Hier vindt u meer informatie over myopie, hypermetropie, presbyopie, astigmatisme en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze aandoeningen kunnen allemaal voor wazig zicht zorgen. Het onderliggende probleem kan echter ook ongerelateerd zijn aan de ogen – bijvoorbeeld migraine.

Gerelateerde oogaandoeningen

Wazig zicht is een symptoom van veel oogaandoeningen.
Maak een afspraak met ons wanneer u problemen ervaart.

Bijziendheid – Myopie is het onvermogen om objecten in de verte scherp waar te nemen. U zult merken dat u een probleem heeft wanneer objecten van veraf wazig zijn. Andere symptomen zijn het samenknijpen van de ogen, hoofdpijn en halo’s om lichten zien. Het is makkelijk te corrigeren met een bril of contactlenzen.

Verziendheid -Wanneer u moeite heeft met het zien van objecten van dichtbij, heeft u waarschijnlijk last van verziendheid.
Mogelijk merkt u dat u een probleem heeft wanneer u een boek of mobiele telefoon op een armlengte afstand houdt om scherper te zien.
Andere symptomen van hypermetropie zijn het samenknijpen van de ogen, vermoeide ogen en hoofdpijn.

Ouderdomsverziendheid – Presbyopie is het harder worden van de ooglens. U zult moeite hebben met het waarnemen van objecten van dichtbij. Presbyopie komt meestal voor bij mensen rond de 40 jaar en stabiliseert meestal rond de 60. Andere symptomen zijn hoofdpijn en vermoeide ogen. Multifocale glazen bieden de beste oplossing. Andere oplossingen zijn: bifocale glazen, contactlenzen of leesbril.

Astigmatisme – Door een afwijkende vorm van het oog vallen de lichtstralen niet goed samen op het netvlies, waardoor het beeld wazig is. Symptomen van astigmatisme zijn onder andere wazig en vervormd zicht, vermoeide ogen, hoofdpijn, samenknijpen van de ogen, moeite met rijden in het donker. Neem contact met ons op voor een bril of contactlenzen.